Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ



Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η Ξενόφου (κατά τα κατοπινά χρόνια) κείται σε παράλιο, αλλά αλίμενο τόπο της δυτικής πλευράς της Χερσονήσου, μεταξύ των Μονών Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος, Ρωσικού.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ



Η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα βρίσκεται στο μέσον περίπου της ανατολικής πλευράς της χερσονήσου του Άθω, μεταξύ των Ιερών Μονών Παντοκράτορος και Ιβήρων. Τα θεμέλιά της είναι πάνω σε απόκρημνη βραχώδη ακτή. Η επιφάνειά της ισούται με το 1/10 της επιφανείας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, γεγονός που την καθιστά μικρότερη απ' όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ



Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου βρίσκεται στη βάση του Άθωνα, στα δυτικά του, και ασφαλώς, θα βρισκόταν κάτω από την επήρεια των ψυχρών ανέμων που κατεβαίνουν από την κορυφή του όρους αυτού, αν δεν την προστάτευε ένα βουνό, που βρίσκεται μεταξύ αυτής και του Άθωνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ



Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, το πιο τολμηρό κτίσμα μεταξύ των αγιορειτικών κτισμάτων, είναι θεμελιωμένη στο πτερύγιο μίας βραχώδους βουνοσειράς (υψόμετρο 330), που σαν υπόφυση ξεκορμίζεται απ' αυτήν, για να χρησιμεύσει ως βάση της Μονής. Κι αυτή, όπως φαίνεται από τη θάλασσα, να ορμά προς τα ύψη, όλο δύναμη και τόλμη, στεφανωμένη με νεφέλες, μοάζει με τη φανταστική Βλαχάβα. Το μάτι όλο δέος κυκλώνει τα θεόρατα κτίρια με τις μεγάλες προσόψεις, που σαν λαμπερά μέτωπα δικαίων ποιούνται «αναβάσεις τω οίκω Κυρίου».

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ



Η Ιερά Μονή Φιλοθέου, κείται σ' ένα καστανόφυτο οροπέδιο της ΒΑ πλευράς, (υψόμετρο 310 μέτρα), σε απόσταση 30  ἀπὸ την Καρακάλλου, 45  ἀπὸ την θάλασσα και 2.30  ἀπὸ τις Καρυές.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ



Το μοναστήρι αυτό, αφιερωμένο στη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου), βρίσκεται ανάμεσα στις μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, πάνω σε μία πλαγιά, απ' όπου αγναντεύει περήφανο τη θάλασσα. Με την ίδρυση και την ονομασία της μονής ασχολήθηκαν πολλοί ερευνητές, και πρότειναν διάφορες γνώμες.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ



Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου (άλλες ονομασίες: Δάφνης, Αγίου Νικολάου, Αγίων Ταξιαρχών, Ασωμάτων) είναι χτισμένη επάνω σε βραχώδη ανώμαλη πλαγιά στη μεσημβρινή ακτή της Χερσονήσου, λίγες δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα. Η εξώπυλος αυλή – αντίθετα με το στενόχωρο μέσαυλο – απλώνεται με συνεχή αντερίσματα παρέχοντας έξοχο θέαμα από το κιόσκι, απέναντι από την πύλη της Μονής.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ



 Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται πάνω στο βουνό, αθέατο από την παραλία και χωμένο σε μία δασωμένη πλαγιά της νοτιοδυτικής πλευράς της χερσονήσου. Για να το επισκεφθεί κανείς πρέπει να βαδίσει μία ώρα περίπου από τον αρσανά του και πάνω από 3 ώρες από τις Καρυές. Τιμάται στη μνήμη του αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ



Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου βρίσκεται σε μία επίπεδη επιφάνεια μερικών στρεμμάτων σε ύψος 200 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Απέχει 25  ἀπὸ τη Δάφνη και 2 ώρες από τις Καρυές (πάντα με τα πόδια). Ανατολικά της Μονής κατεβαίνει χείμαρρος και γύρω της ορθώνονται βουνά. Οι νότιες πλαγιές, προς τη θάλασσα, είναι κατάφυτες από ελαιόδενδρα και δημιουργούν πανοραμική θέα. Οι κουφαλιασμένοι κορμοί, με τη σιωπηλή παρουσία τους, τονίζουν τη χιλιόχρονη ύπαρξη και λειτουργία της Μονής. Το όλο συγκρότημα έχει σχήμα τετράγωνο και δεν παρουσιάζει δομικές εκπλήξεις. Δεν υπάρχουν εντός κτίσματα σα να βρέθηκαν «τυχαία», ούτε άλλα που ν' ανεβαίνουν σε ύψος, κόσμος απαραίτητός της Ορθόδοξης αρχιτεκτονικής.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ



Η Μονή Παντοκράτορος βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της χερσονήσου, πάνω σε γραφική και βραχώδη τοποθεσία κοντά στη θάλασσα. Ιδρύθηκε από τον μέγα στρατοπεδάρχη Αλέξιο και τον αδελφό του, ύστερα από τα μέσα του 14ου αιώνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ



Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται πάνω σε μία θαυμάσια πλαγιά γεμάτη από δένδρα και πυκνούς θάμνους, κοντά στις Καρυές, και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ



Το μοναστήρι αυτό είναι κτισμένο σε ένα στενό και απόκρημνο βράχο, 80 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου μεταξύ των μονών Γρηγορίου και Αγίου Παύλου. Σε παλαιά έγγραφα αναφέρεται και με άλλα ονόματα, όπως «Νέα Πέτρα», «Μονή του Μεγάλου Κομνηνού», «του κυρ Διονυσίου», και τιμάται στο Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου).

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ



Η Ι. Μ. Χιλιανδαρίου είναι η πρώτη στη σειρά των μονών της ΒΑ παραλίας και βρίσκεται κοντά στην Ι. Μ. Εσφιγμένου, μισή ώρα περίπου από την παραλία.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ



Βρίσκεται πάνω σ' ένα γραφικό ορμίσκο της βορειοανατολικής πλευράς της χερσονήσου, πλάι ακριβώς στις εκβολές ενός μεγάλου χειμάρρου, και τιμάται στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Κατηφορίζοντας από τις Καρυές και ύστερα από ένα ευχάριστο περίπατο φτάνουμε εκεί σε μιάμιση ώρα περίπου.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ



Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου η Βατοπαιδίου ( η πρώτη γραφή, κατά τον Θεοδώρητο, ετυμολογείται «εκ της βάτου και πεδινού: ούτω γαρ οράται εν παλαιοίς χειρογράφοις». Η δεύτερη από το «βάτος» και «παιδίον», παρετυμολογούμενη) κείται στην κορυφή ενός υψώματος, στα ΒΑ της Χερσονήσου, 5  ἀπὸ τη θάλασσα.

Ι. Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ



Ἡ Ἱερὰ Μονὴ Μεγίστης Λαύρας βρίσκεται στὴ νοτιοανατολικὴ περιοχὴ τῆς χερσονήσου, στὴν τοποθεσία Μελανὰ καὶ σὲ ὑψόμετρο 160 μέτρων. Ἄλλες ὀνομασίες της: «Βασιλικὴ Μεγάλη Λαύρα», «Λαύρα τοῦ κυροῦ Ἀθανασίου», «Λαύρα τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου», «Λαύρα τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου».

Θεία Λειτουργία (Γέροντας Σωφρόνιος Σαχάρωφ)



Ο Απόστολος Πέτρος λέγει για το «βασίλειον ιεράτευμα» ότι μπορεί να εκπληρωθεί με τη συμμετοχή μας στη Λειτουργία. 
Να φοβάστε αλήθεια να πηγαίνετε από συνήθεια στη λειτουργία. 
 Προσπαθείστε να ζείτε κάθε φορά πιο βαθιά αυτό που ζούσε ο Χριστός κατά το Μυστικό Δείπνο, όταν εγκαθίδρυσε το μεγάλο αυτό μυστήριο που είναι η θεία Ευχαριστία. 
Τότε η λειτουργία  θα αποβεί σωτήρια όχι μόνο για σας αλλά και για όσους συμμετέχουν σ'; αυτή. 
Δεν ανήκει μόνο στους ιερείς να ζουν στην καρδιά τους τα παθήματα του Χριστού για τον κόσμο που είναι λεία της αμαρτίας και του θανάτου

Συζυγική εγκράτεια (π. Γερμανός Σταυροβουνιώτης )



«Η αγία μας Εκκλησία, σαν φιλόστοργος μητέρα, παιδαγωγεί με αγάπη τα παιδιά της στην πνευματική ζωή. 
Γι' αυτό και καθορίζει κάποιες ημέρες και περιόδους μέσα στο εκκλησιαστικό έτος, που οι χριστιανοί σύζυγοι με κοινή μεταξύ τους συμφωνία θα πρέπει να ζούν με περισσότερη προσευχή και νηστεία, ακόμη και με εγκράτεια και αποχή από τις συζυγικές σχέσεις. 
Τέτοιες ημέρες είναι αυτές των μεγάλων εκκλησιαστικών εορτών, οι μέρες των καθιερωμένων νηστειών, όπως επίσης όταν υπάρχει προετοιμασία για εκκλησιασμό και για θεία Κοινωνία. 
Ο Απόστολος Παύλος γράφει ότι σε περιόδους νηστειών και προσευχής θα πρέπει να τηρείται εγκράτεια και αποχή μεταξύ των συζύγων».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ... ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ "ΑΓΝΗ ΠΑΡΘΕΝΕ ΔΕΣΠΟΙΝΑ"



Ποιός μπορεί να αμφισβητήσει και να σχολιάσει αρνητικά έναν τέτοιο ύμνο;
Έναν ύμνο που δείχνει και περιγράφει την μεγαλοπρέπεια, την ομορφιά, την δύναμη και την αγάπη της Παναγίας μας, Της όντως πραγματικής και ουράνιας Μητέρας μας...

Η Προσευχή πρέπει να είναι σύντομη



Γιατί όμως λέγει ότι παρέτεινε την προσευχή, αφού η διάρκεια της προσευχής της γυναίκας ήταν σύντομη; 
Διότι δεν απεύθυνε μακρούς λόγους, ούτε παρέτεινε την παράκλησή της σε μήκος, αλλά είπε μόνον λίγα και απλά λόγια:

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware



 Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται ν’ αναγορεύσει επίτιμο Διδάκτορα τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστος Ware. Το γεγονός θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την Τετάρτη, 3 Ιουνίου, στις 19:00.

Εγώ όμως σας λέγω, αγαπάτε τους εχθρούς σας...



 Μην καταφρονήσεις την εντολή της αγάπης, γιατί μ' αυτή θα γίνεις παιδί του Θεού, ενώ παραβαίνοντάς την θα γίνεις παιδί της γέεννας.
 Για τις εξής πέντε αιτίες οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλο:

Στον Αγιο Σεραφείμ άρεσε να παρομοιάζει την ανθρώπινη ζωή με ένα κερί...



 Στον Αγιο Σεραφείμ άρεσε να παρομοιάζη την ανθρώπινη ζωή με ένα κερί.
 Ένα πλήθος από κεριά έκαιγαν μέσα στο κελλί του μπροστά στις εικόνες.
 Όσο περισσότεροι έρχονταν- και οι επισκέπτες όλο και αυξάνονταν χρόνο με τον χρόνο-τόσο περισσότερα κεριά του έφερναν.

Άλλο πνευματικός και άλλο γέροντας



 Πολλές φορές ενώ μιλάμε για τον Χριστό χάνουμε τον Χριστό, ενώ ομιλούμε για τον Σταυρό, απέχουμε από τον δικό μας προσωπικό σταυρό, αρνούμαστε να τον σηκώσουμε και βαδίσουμε πίσω από τον Χριστό.

Περί τής Συνεχούς Μεταλήψεως των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων...



 Αγίου Αναστασίου Αντιοχείας

«Δοκιμαζέτω δε άνθρωπος εαυτόν, και ούτως εκ του Άρτου εσθιέτω και εκ του Ποτηρίου πινέτω»
(Αʹ Κορινθ. ιαʹ 28)

Πίσω από την πόρτα του Ναού.



 Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
Ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Πειράγματα, αισχρόλογα, αστεϊσμοί και άλλα πολλά ήταν στον ημερήσιο κατάλογο των κατορθωμάτων του.
Τα χρόνια περνούσαν και ποτέ του δεν συνδέθηκε με κάποιους ανθρώπους… ποτέ του δεν εμπιστεύτηκε κανέναν.
Όλοι τον θέλανε για την παρέα αλλά μέχρις εκεί. Αλλά και ο ίδιος κανέναν δεν έπαιρνε στα σοβαρά, κανέναν δεν αισθανόταν δικό του άνθρωπο, φίλο του, οικείο του.

Ο ΑΡΧΙ-ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ ΛΟΥΘΗΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟ «ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ» ΤΗΣ ΟΡΘΟ∆ΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;



Ἐν ὄψει τῆς λεγομένης Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, τὴν ὁποίαν προετοιμάζουν πυρετωδῶς διὰ τὸ  2016, ἀποκαθιστοῦν μὲ τὴν ἀποφασισμένην ἐπέτειον τῆς Μεταρρυθμίσεως καὶ τὴν μνήμην τοῦ Μεγάλου αἱρεσιάρχου Λουθήρου ὡς νὰ ἦτο Ἅγιος!

Πολύτιμες συμβουλές για το γάμο και την οικογένεια...

 *Σκοπός του γάμου είναι η συνεργασία των συζύγων με τον Θεό, ώστε να γεννήσουν υιούς και θυγατέρες του Θεού.
Για να κάνουν καλή εκλογή, χρειάζεται πολλή προσευχή για να δοθεί το κατάλληλο πρόσωπο για τον σκοπό αυτό.

Αγιος Πορφύριος: «Αυτά τα κάνει το Άγιο Πνεύμα!» (διάλογος με Γερμανίδα)

 Κάποτε συνόδευσα στον Άγιο Γέροντα μία Γερμανίδα γιατρό, η οποία κατόπιν των δικών μου αφηγήσεων περί της αγιότητος του Παππούλη μας, είχε μεγάλη επιθυμία να τον επισκεφθεί.

Ποιά η σημασία της λέξης "Αμήν";


 
Τη δοξολογητική εκφώνηση του ιερουργού στην αρχή της Θείας Λειτουργίας με το: «Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων», έρχεται στη συνέχεια ο λαός δια του ιεροψάλτου να την επιβεβαιώσει και να την επικυρώσει με το «αμήν».

Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον Ιούνιο...


Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
...Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. 
Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών....
Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Δείτε τους Αγιορείτες Αγίους, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Ιούνιο, στον πίνακα που ακολουθεί:
Δευτέρα
1
Ιουνίου

Τρίτη
2
Ιουνίου
1358 - Νεομάρτυς Κωνσταντίνος εξ Αγαρηνών
Τετάρτη
3
Ιουνίου

Πέμπτη
4
Ιουνίου

Παρασκευή
5
Ιουνίου
1374 - Οι Όσιοι Αγάπιος και Νικόδημος οι δοχειάριοι
Σάββατο
6
Ιουνίου

Κυριακή
7
Ιουνίου

Δευτέρα
8
Ιουνίου
1387 - Οσιομάρτυς Θεοφάνης (†1588)
Τρίτη
9
Ιουνίου

Τετάρτη
10
Ιουνίου
3243 - Οσιομάρτυς Σάββας ο Σταγειρίτης
Πέμπτη
11
Ιουνίου
Όσιος Γαβριήλ (10ος αι.)
Παρασκευή
12
Ιουνίου
1404 - Όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης
1403 - Όσιος Αρσένιος Κονέφσκυ (†1447)
1402 - Οι Άγιοι Νεομάρτυρες Συνέσιος, Βενέδικτος, Τιμόθεος και Παύλος
Σάββατο
13
Ιουνίου

Κυριακή
14
Ιουνίου
4947 - Μνήμη πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων
1417 - Όσιος Νήφων ο Καυσοκαλυβίτης (†1411)
Δευτέρα
15
Ιουνίου
1423 - Άγιος Εφραίμ, πατριάρχης των Σέρβων (†1399)
Τρίτη
16
Ιουνίου

Τετάρτη
17
Ιουνίου

Πέμπτη
18
Ιουνίου
1441 - Όσιος Λεόντιος ο Μυροβλύτης (†1605)
Παρασκευή
19
Ιουνίου
1448 - Όσιος Παΐσιος Χιλιανδαρινός
Σάββατο
20
Ιουνίου
1453 - Άγιος Κάλλιστος Α΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Κυριακή
21
Ιουνίου
3283 - Νεομάρτυς Νικήτας ο Νισύριος (†1792)
Δευτέρα
22
Ιουνίου
3288 - Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός
Τρίτη
23
Ιουνίου

Τετάρτη
24
Ιουνίου
1455 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)
Πέμπτη
25
Ιουνίου
1458 - Άγιος Θεόληπτος, μητροπολίτης Φιλαδέλφειας
1459 - Οσιομάρτυς Προκόπιος (†1810)
1460 - Όσιος Δομέτιος Διονυσιάτης (†1405)
1461 - Όσιος Διονύσιος ο Μικροαθωνίτης, κτήτορας της Ι. Μ. Αγ. Διονυσίου (†1388)

Παρασκευή
26
Ιουνίου
1467 - Οσιομάρτυς Δαβίδ (†1813)
Σάββατο
27
Ιουνίου

Κυριακή
28
Ιουνίου

Δευτέρα
29
Ιουνίου

Τρίτη
30
Ιουνίου