Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αρχιερατικό Ετήσιο Μνημόσυνο π.Γεωργίου Καψάνη στο Μετόχι της Ι.Μ. Γρηγορίου



Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου στην Ευκαρπία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του Μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Γέροντος Γεωργίου Καψάνη, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντα Ελισσαίο.

Η τελευταία στιγμή της ζωής μας.



Ο απόστολος Παύλος λέει πως πρέπει να ζήσουμε «επωφελούμενοι του χρόνου, διότι οι μέρες είναι πονηρές» ο καιρός είναι απατηλός. Και μήπως όντως δεν είναι έτσι;

Ο Γέροντας Παΐσιος και η κολασμένη ψυχή της γριάς.



Διηγήθηκε ὁ Γέροντας:
«Μιά γνωστή µου γριά ἦταν πολύ τσιγγούνα. Ἡ κόρη της ἦταν πολύ καλή καί ὅ,τι ἤθελε νά δώση ἐλεηµοσύνη τό ἔρριχνε ἀπό τό παράθυρο ἔξω, ἔβγαινε µέ ἄδεια χέρια, γιατί τήν ἔλεγχε µήπως πῆρε τίποτε, καί ὕστερα τό ἔπαιρνε καί τό ἔδινε.  Ὅµως ἄν τῆς ἔλεγε ὅτι ὁ καλόγηρος (ἐγώ δηλαδή), εἶπε νά µοῦ δώσης αὐτό τό πρᾶγµα, τό ἔδινε.

Άντε να λείψετε, χαμένοι άνθρωποι!



Λόγοι του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου
Τέτοια κληρονομιά που μας έχει αφήσει ο Χριστός δεν έχουμε δικαίωμα να την εξαφανίσουμε στις μέρες μας. Θα δώσουμε λόγο στον Θεό. Εμείς, το μικρό αυτό έθνος, πιστέψαμε στον Μεσσία, μας δόθηκε η ευλογία να διαφωτίσουμε όλον τον κόσμο.

Το κερί (Mία προφητεία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που επαληθεύτη​κε)



Σ’ ένα μυστικό σεντούκι, ανάμεσα σε διάφορα πράγματα του οσίου Σεραφείμ, φυλασσόταν προσεκτικά από τις μοναχές ένα μικρό κεράκι. Όταν η μητερούλα Φρόσια έβγαζε τα κειμήλια, για να μπορέσουν να τα προσκυνήσουν οι προσκυνητές, το κεράκι συνήθως ήταν κάπου στην άκρη και κανείς δεν το παρατηρούσε.

Το ιστορικό της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ»



Στὸ ἅγιον Ὄρος στὸν ἱερὸ Ναὸ τοῦ Πρωτάτου (843 μ.Χ.), ποὺ εὑρίσκεται στὶς Καρυές, καὶ εἶναι ἀφιερωμένος στὴν ὑπεραγία Θεοτόκο, φυλάσσεται σὰν ἱερὸ κειμήλιο καὶ πολύτιμος πνευματικὸς θησαυρὸς ἡ ἐφέστια καὶ ἱερὰ Εἰκόνα τῆς Παναγίας μας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ».

Βοήθα Παναγιά μας το Στρατό και το Έθνος !



Κλαίει η Σαλονίκη μας, κλαίει και η Παναγιά μας ...
'Ερχονται μέρες δύσκολες και ο Ελληνισμός στενάζει ...Τούτες τις ώρες η Παναγιά ξεκίνησε από  το Περιβόλι της το Άγιο Όρος  για να έρθει στη Πόλη της Σαλονίκης ....

Ο φύλακας άγγελος βοήθησε την εξομολόγησ​η



Όταν ό Πνευματικός Παπα – Γαβριήλ είχε γυρίσει από τον κόσμο, στη Σκήτη αυτή, είχε βαρειά αρρωστήσει για θάνατο ό Μοναχός Κύριλλος Κουμιώτης από την Καλύβα «Ζωοδόχου Πηγής» και επειδή πλησίαζε ή ώρα της έκδημίας του, κάλεσε τον πνευματικό του να εξομολογηθεί το 1965 έτος.

Θα την πάρουμε πίσω τη Βασιλεύουσα, είπε, πάλι με χρόνους με καιρούς...



(...) Με κοίταξε με βλέμμα απέραντης στοργής και χαμογέλασε. Εκείνος απ' όλους μπορούσε να χαμογελά, πεθαίνοντας.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Το θαύμα της μυρόβλυσης του Αγίου Δημητρίου το έτος 1987!



Ήταν 26 Οκτωβρίου 1987. Ώρα περασμένες δέκα το βράδυ. Η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την μνήμη της αθλήσεως του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου καθώς και τα ελευθέριά της από την περίπου πεντακοσίων ετών (1430-1912) καταδυναστεία των Οθωμανών.

Εκεί που βλέπουμε ένα αδιέξοδο, ο Θεός βλέπει μια ευκαιρία.



Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης 
 Το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των αυτοκτονιών συμπατριωτών μας. Αξιολύπητο και αξιοθρήνητο γεγονός. Άνθρωποι δίχως βαθύ νόημα βίου, υψηλό στόχο, σύνδεση με τον Θεό, αδυνατούν να υπομείνουν τα μεγάλα προβλήματα, να τα αντιμετωπίσουν και να τα λύσουν. Το εσωτερικό κενό αδυνατεί να αντέξει κάθε έκτακτο και πρόσθετο βάρος.

Τι φέρνει τους αγγέλους κοντά μας;



Είναι δόγμα της Εκκλησίας μας η ύπαρξη των αύλων πνευμάτων, των αγγέλων. Στο «Πιστεύω» ομολογούμε ότι ο Θεός είναι «ποιητής ουρανού και γης, ορατών τε και αοράτων». Ανάμεσα στα αόρατα κτίσματα του Θεού είναι οι άσαρκοι -και ως εκ τούτου αόρατοι- άγγελοι.

Μια καταπληκτική ιστορία από το Γεροντικό. Οι δύο μοναχοί.



Δύο αδελφοί που πολεμήθηκαν από τον πειρασμό της πορνείας επέστρεψαν στον κόσμο και παντρεύτηκαν. Αργότερα είπαν ο ένας στον άλλο:

Για να μην τρίβουν τα χέρια τους οι εχθροί της Πίστης μας...



Γ.Θ :  Για να μην μπερδεύεται ο κόσμος και διχάζεται η εκκλησία (και τρίβουν τα χέρια τους οι εχθροί της Πίστης μας), σας θερμοπαρακαλούμε...

Η Eπιστροφή των Aετών.



του Γιώργου Θαλάσση 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κοίταξε με δέος έξω από το παράθυρο τις πορτοκαλιές ανταύγειες που τρεμοπαίζανε κάτω από τον μαβί ουρανό της Κωνσταντινούπολης. «Κωνσταντινίγια…», μονολόγησε πικρά, «έτσι θα σε ξαναπούνε πάλι…», σκέφτηκε φωναχτά.

Ή πρώτη Κυριακή μετά τήν Πεντηκοστή είναι άφιερωμένη στή μνήμη των Αγίων Πάντων, δηλαδή όλων «των άπανταχού τής οικουμένης» γνωστών καί άγνώστων άγιων....



Πολλοί άπ’ αύτούς, όπως άναφέρει ό απόστολος Παύλος στό σημερινό Άποστολικό άνάγνωσμα, έπειδή δέν δέχθηκαν νά άρνηθοϋν τήν πίστη τους, ύποβλήθηκαν σέ σκληρά βασανιστήρια. Άρνήθηκαν νά δεχθούν «τήν άπολύτρωσιν», νά γλυτώσουν δηλαδή τά βασανιστήρια καί νά έξασφαλίσουν τήν έπίγεια ζωή τους. Προτίμησαν τό μαρτύριο, «ϊνα κρείττονος άναστάσεως τύχωσιν», γιά νά άναστηθοϋν στήν τελική άνάσταση καί όχι νά πετύχουν μιά πρόσκαιρη άποκατάσταση σ’ αύτή τή ζωή.

«Μη κλινετε γονυ εις τον αντιχριστον Παπα» Συμβουλές από τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο



Συμβουλές από τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο

Ο π. Φιλόθεος ήτο πνευματικός πατέρας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου * …Πιστεύω και ελπίζω ότι ο ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Αρχηγός της σωτηρίας ημών, ο κραταιός και δυνατός εν πολέμοις, πάντας τους πολεμούντας την Νύμφην Αυτού Εκκλησίαν, την καθαράν και άσπιλον, την οποίαν περιποιήσατο με το Τίμιον Αίμα Του, θα τους σύντριψη ως σκεύη κεραμέως και θα διαφύλαξη και διάσωση Αυτήν καθαράν.

Ο γάμος είναι σαν την βαρκούλα…



Γέρων  Αμβρόσιος Λάζαρης
Όταν επισκέφθηκαν το Μοναστήρι για πρώτη φορά ένας άνδρας με τη γυναίκα του, είχαν την ακόλουθη εμπειρία με τον Γέροντα, ο οποίος βέβαια δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτούς νωρίτερα.

O αόρατος εσωτερικός πόλεμος του Χριστιανού…



O αόρατος εσωτερικός πόλεμος του χριστιανού με τα πάθη δεν είναι καθόλου κατώτερος ή ευκολότερος από τον αιματηρό αγώνα των μαρτύρων της πίστεως.

Ο Πατριάρχης Ρωσίας αρνήθηκε συνάντηση με τον Πάπα



Η άρνηση του Ρώσου Πατριάρχη αποτέλεσε λεκτικό πεδίο, ανάμεσα σε δύο προκαθήμενους της ρωσικής και της καθολικής εκκλησίας, με εκατέρωθεν δηλώσεις.

Άγιος και για τη ρουμανική εκκλησία ο Γέροντας Παϊσιος



Μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσιου του Αγιορείτου η μία μετά την άλλη οι Ορθόδοξες Εκκλησίες τον εντάσσουν στο αγιολόγιό τους.

«Μην στεναχωριέσαι! Κοίτα ψηλά...»



Κάπου είχα ακούσει πως καμία προσευχή δεν πάει χαμένη.
Κάθε ικεσία που βγαίνει ειλικρινά, γεμάτη δάκρυα, ποτέ δεν χάνεται.Κατευθείαν πηγαίνει στον δικό Του θρόνο.

Ποιοι βλασφημούν κατά του Αγίου Πνεύματος;



α) Όσοι αρνούνται τη χάρη του Θεού, την θεία ευσπλαχνία, τη φιλανθρωπία και την Πρόνοια του Θεού. 

Με λαμπρότητα η Εορτή του Αγίου Δωροθέου στην Κίμωλο...



Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, 5 Ιουνίου 2015 στο νησί της Κιμώλου, η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου Επισκόπου Τύρου, όπου άγει τα ονομαστήρια ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄.

Κουρές μοναχών από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου...



Την Πέμπτη 4 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης τελέσθηκαν οι κουρές δύο νέων Μοναχών.