Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μόνο αυτό...



Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σου γράψω σήμερα. Μόνο ότι εκεί που εμείς αποτυγχάνουμε, εκεί που λέμε «δεν γίνεται τίποτα πιά», εκεί ακριβώς επεμβαίνει Εκείνος. Έρχεται και δίνει μια με τη μπουλντόζα Του και γκρεμίζει τα αδιέξοδα, που έλεγε και ο Άγιος γέροντας Παίσιος.

Εγκατάσταση Μοναχού στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στα Φίλια Καλαβρύτων



Με την χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. κ. Αμβροσίου ξανανοίγει η ιστορική Ιερά Μονή του Αιγίου Αθανασίου στα Φίλια Καλαβρύτων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  είναι θέμα ημερών να εγκαταβιώσει στην Ιερά Μονή ένας εξαίρετος Αρχιμανδρίτης, o Αλύπιος Κατσαμπάκης που έχει διακονήσει πολλά χρόνια στο Άγιο όρος δίπλα στον όσιο Παίσιο! 

Να ''κυνηγάμε'' την ευχή



Στην ώρα τής διακονίας (εργασίας) μας, ή οτιδήποτε άλλο κάνουμε, αντί νά αργολογήσουμε, αντί νά συζητήσουμε, αντί να πούμε ιστορίες, αντί νά πούμε πνευματικά, καλύτερα είναι νά λέμε τήν "ευχή".

Αγιος Παΐσιος: Πώς να πάω με άδεια χέρια να Την παρακαλέσω;



Ο Άγιος Παΐσιος, όταν ήθελε να πάει να προσευχηθεί στην Παναγία, έκοβε λίγα αγριολούλουδα έξω από την καλύβη του και τα πήγαινε στην Εικόνα Της.
«Πώς να πάω με άδεια χέρια να Την παρακαλέσω;», έλεγε.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ: Το Ημερολογιακό Ζήτημα



Ἐν Πειραιεῖ τῆ 17/2/2016
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ  
Ἡ Ἱερά Σύναξις τῶν Προκαθημένων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν πού συνῆλθε στό Σαμπεζύ τῆς Ἑλβετίας ἀπό 21 ἕως 28 Ἰανουαρίου ἐ.ἔ. ἔκρινε σκόπιμον ὅτι ὅσον ἀφορᾶ εἰς τό ἡμερολογιακό ζήτημα «ἑκάστη Ἐκκλησία νά ἀφεθῆ ἐλευθέρα ἵνα τηρῆ τό ὑπ’ αὐτῆς θεωρούμενον ὡς λυσιτελές διά τήν πνευματικήν οἰκοδομήν τοῦ ποιμνίου αὐτῆς ἡμερολόγιον, χωρίς τοῦτο νά ἐπηρεάζει τόν ὑπό πάντων τῶν Ὀρθοδόξων κοινόν ἑορτασμόν τοῦ Πάσχα». 
 Ἡ Β΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψις εἶχε ἐξετάσει τό θέμα μέ γνώμονα: ὅτι εἶναι πολύ πέραν τῆς ἐπιστημονικῆς ἀκριβείας, εἶναι θέμα ἐκκλησιολογικῆς αὐτοσυνειδησίας τῆς μιᾶς καί ἀδιαιρέτου Ὀρθοδοξίας τῆς ὁποίας ἡ ἑνότης κατ’ οὐδένα λόγον ἤ τρόπον ἔπρεπε νά διασαλευθῆ ἐν τῇ πεποιθήσει ὅμως ὅτι «τό Σάββατον διά τόν ἄνθρωπον ἐγένετο καί οὐχ ὁ ἄνθρωπος διά τό Σάββατον» (Μαρκ. 2, 27).

Φωτεινή Γραμμή: «Θα περάσουμε δύσκολες μέρες, γιατί ο κόσμος δεν ε...

Φωτεινή Γραμμή: «Θα περάσουμε δύσκολες μέρες, γιατί ο κόσμος δεν ε...: Ο Ταπεινός και χαριτωμένος Γέροντας της Κοζάνης Αρχιμ. Νεόφυτος Σκαρκαλάς (1917-2005). Ο μακαριστός γέροντας Νεόφυτος (κατά κόσμον...

«Θα περάσουμε δύσκολες μέρες, γιατί ο κόσμος δεν εξομολογείται, και αυτοί που εξομολογούνται δεν κάνουν καθαρά εξομολόγηση»



Ο Ταπεινός και χαριτωμένος Γέροντας της Κοζάνης Αρχιμ. Νεόφυτος Σκαρκαλάς (1917-2005).
Ο μακαριστός γέροντας Νεόφυτος (κατά κόσμον Ναούμ Σκαρκαλάς), που εκοιμήθη εν Κυρίω τον Μάιο του 2005, άφησε μνήμη πολύ εναρέτου και αγίου ανδρός. Εφλέγετο από διάπυρο έρωτα προς τον Θεό και την αγία Του Εκκλησία, την οποία διηκόνησε με πολύ ζήλο, με όλη την ζωή του..

Η υπερβολή στη νηστεία και η λαιμαργία έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.



"Ας αγωνιστούμε λοιπόν με όλη τη δύναμη να αποκτήσουμε, με τη βοήθεια της αρετής της ταπείνωσης, την αρετή της διάκρισης, το οποίο θα μας προφυλάσσει από τις ακρότητες.

Ο «Παπουλάκος» και η διάσημη μάγισσα



Στο Γεωργίτσι της Μάνης, περί το 1850 ήταν μια διάσημη μάγισσα. Ήταν πληγή της περιοχής. Την έτρεμαν οι πάντες.
Κάποτε όμως, την συνάντησε ο άγιος μοναχός και ιεροκήρυκας Χριστόφορος Παπουλάκος. Της επετέθει με την μαγκούρα του και την τσάκισε στο ξύλο.
Έκθαμβοι οι Μανιάτες κοίταζαν τον Γέροντα:

Δώρησέ μου μετάνοια, Κύριε…



Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

Νύν έτι και σήμερον κατησχυμένω προσώπω και εις γήν νεύοντι, τολμώ λαλήσαι προς σέ τον Δεσπότην και Δημιουργόν τών απάντων. Εγώ δέ είμι γη και σποδός, όνειδος ανθρώπων, σκώληξ τω όντι και ούκ άνθρωπος, όλως κατεγνωσμένος και κατώδυνος.

Αήθης επίθεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Οι μάσκες έπεσαν και σε εποχή Ομολογίας φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ποιοι υπηρετούν την δαιμονική Νέα Τάξη και ποιοι προσπαθούν να αντισταθούν και να ανασχέσουν την παγκόσμια λεηλασία της.

''Γιατί δεν έδωσα περισσότερη προσοχή στους συνανθρώπους μου'';



Γέροντας Αρσένιος Παπατσιόκ

Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο να δίνης από το σακουλάκι σου.
Ελεημοσύνη είναι να δέχεσαι τον άνθρωπο να καθίσει δίπλα σου, χωρίς να τον απομακρύνεις με τον λογισμό σου.

Εκοιμήθη η μοναχή Μαριάμ της Ι. Μονής Οσίου Παταπιου Λουτρακίου.



Χθες, 15 Φεβρουαρίου 2016, μετά από πολυχρόνια δοκιμασία, ετελειώθη εκ δημήσασα προς Κύριον η Μεγαλόσχημος Μοναχή Μαριάμ (κατά κόσμον Όλγα) Σχοριτσανίτη, αδελφή της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Γερανείων Ορέων.

Αποχώρηση μυστήριο για Ιερέα από ενορία στον Τύρναβο.



Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αποχώρηση του εφημέριου του Αγίου Γεωργίου στον Τύρναβο, ο οποίος αν και ιδιαίτερα αγαπητός στην ενορία του από όλους εντελώς ξαφνικά ζήτησε από το μητροπολίτη να κάνει δεκτή την παραίτησή του κάτι που έγινε και όπως μαθαίνουμε πριν από λίγες ημέρες ο συγκεκριμένος Ιερέας τοποθετήθηκε σε άλλη Μητρόπολη.