Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

N. Ιωνίας Γαβριήλ: «Λυπούμαι που οι κληρικοί, θεωρούνται απόβλητοι στην εκπαίδευση»



Απαντώντας σε δημοσιεύματα των έντυπων και ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε. που αφορούν στις επισκέψεις του σε σχολεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αγαπάς την πατρίδα σου; Ο Δεκάλογος του πατριωτισμού.



ΤΟΥ ΓΡΗΓΌΡΗ ΞΕΝΌΠΟΥΛΟΥ
-Όποιος είναι αληθινός πατριώτης, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει πατρίδα, τι σημαίνει Έθνος. Από το 1911 μας το έχει διευκρινίσει ένας μεγάλος της λογοτεχνίας μας, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, όταν έγραψε και δημοσίευσε το δεκάλογο του πατριωτισμού.

Τελικά έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας.





Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Το να γνωρίζουμε την πονηρία των ανθρώπων, δηλαδή το κακό που κάνουν οι άλλοι, μικρό ή μεγάλο, μας αλλοιώνει την λογική, μας εξασθενίζει τις δυνάμεις μας, διότι δεν συμμαρτυρεί με τον Θεό.
Τελικά έχουμε αδιαλείπτως έναν πειρασμό μπροστά μας.

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την ανακομιδή. Παραμένει άφθαρτο και ευωδιάζον το λείψανο του Γέροντος Βησσαρίωνος -



Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την ανακομιδή του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου (2006-2016) και το «σημείο του ουρανού» κατά την έκφραση της Ιεράς Συνόδου, εξακολουθεί να υφίσταται και να καταυγάζει τις ψυχές των πιστών.

Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολή μας.



Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Τιμόθεος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος μαζί με τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στην εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Καρδίτσης



Το εσπέρας της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6:00΄μ.μ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ .Τιμόθεος πραγματοποίησε το καθιερωμένο εσπερινό κήρυγμά του στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Καρπενήσι: Λειτούργησε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ως τοποτηρητής



Μετά τήν παραίτηση τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Καρπενησίου κ. Νικολάου λόγῳ ὑγείας, ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος ὡς Πρόεδρος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τήν Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου ἐ.ἔ. ὅρισε ὡς Τοποτηρητή τῆς χηρευούσης Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καρπενησίου τόν Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεο, ὡς ἔχοντα τά πρεσβεῖα ἀρχιερωσύνης μεταξύ τῶν ὁμόρων Μητροπολιτῶν.

Για ανορθόδοξες και αντιπατερικές απόψεις εγκαλεί τον Περγάμου κ. Ιωάννη ο Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος...



Την αποβολή των μελετών του μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη για την Αγία Τριάδα, από τις θεολογικές και εκκλησιαστικές σχολές ζητά ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος μέσω μιας μακροσκελέστατης ανάλυσης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κάνουν τα… μαύρα ράσα τον παπά;



Αν το χρώμα του ράσου είναι να γίνει στοιχείο μόδας και να μεταβάλλεται ανάλογα με την μόδα, τότε δεν έχει νόημα να το φοράω ως μαρτυρία. Φοράμε μόνο μαύρα ράσα γιατί είμαστε αφιερωμένοι στο Θεό και μαρτυρούμε συνειδητά μια αποταγή των κοσμικών πραγμάτων για κάτι ανώτερο», πιστεύει ο πατήρ Δωρόθεος.
Τα μαύρα ράσα, όπως επιβάλλει η εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, δεν κάνουν τον παπά, είπαν οι ιερείς που ρωτήσαμε. 

Γιατί κλαῖς, Ἑρμιόνη μου;



Ἕνας-ἕνας οἱ ἔνοικοι τῆς καινούργιας πολυκατοικίας ἔπαιρναν τὰ διαμερίσματά τους. Ὅλα μὲ θέα στὴν πλατεία τῆς ὡραίας ἐπαρχιακῆς πόλης τῆς Πελοποννήσου. Φωτερά, ἥ­συχα, χω­ρὶς κανένα πρόβλημα.
Ἐξοπλισμένα μὲ ὅλα τὰ ἐξαρτήματα καὶ τίς ἀ­νέσεις τῆς σύγχρονης τεχνολογίας ὑ­πόσχονταν μιὰ ἄνετη ζωὴ στοὺς ἐνοίκους ποὺ ἦταν καὶ ἰδιοκτῆτες τῶν διαμερισμάτων τους.

Προσευχητικόν ανάγνωσμα



του συνεργάτη του ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online Δημητρίου Π. Λυκούδη, Θεολόγου – Φιλολόγου, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών

Η πνευματική ζωή , κατά τον Kierkegaard, δεν τελεί ποτέ σε ακινησία, παρά το «γίγνεσθαι της δυνατότητας».

Πέρα δώθε το προσκυνητάρι στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ – Το ξανανέβασαν στον 4ο όροφο -



Κι ενώ χθες διαβάσαμε πως το προσκυνητάρι με την Εικόνα του Χριστού επέστρεψε στον 1ο όροφο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν και πάλι.