Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Στον τόπο που φονεύθηκε ο Παύλος Μελάς (ΒΙΝΤΕΟ)



Με πατριωτικό ενθουσιασμό και συγκίνηση τιμήθηκε η μνήμη του πρωτομάρτυρα της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά στην χωριό Μελάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας την  Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.

111 χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα και όπως κάθε χρόνο, εκεί όπου φονεύθηκε το 1904, έτσι και φέτος τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του μίλησε με θέμα «ο λόγος υμών πάντοτε εν χάριτι, άλατι ηρτυμένος..». Επίσης, αναφέρθηκε στον Παύλο Μελά, χαρακτηρίζοντάν τον ορθόδοξο Ρωμιό, ο οποίος πιστεύει στο Θεό, ζει μυστηριακά, σέβεται τους ποιμένες της Εκκλησίας και αγαπάει τον Θεό και την Πατρίδα του, περισσότερο από τον εαυτό του και το συμφέρον του.

Παρόν στις εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα Ολυμπία Τεληγιορίδου, η Βουλευτής Ν.Δ. κα Μαρία Αντωνίου, ο Ταξίαρχος Γρηγόριος Γρηγοριάδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Πασχάλης Γκέτσιος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Σύλλογοι και Φορείς του τόπου, οι οποίοι τίμησαν το πολύκλαυστο παληκάρι της Μακεδονίας και κατέθεσαν την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπό του.

Αμέσως, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του χωριού, κατάθεση στεφάνων και ομιλία για την ημέρα του Παύλου Μελά.
https://youtu.be/abAZGm8rtOw

Ρώσσος μοναχός, διά Χριστόν σαλός....



Ήρθε στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, του Ρωσσικού, και έγινε μοναχός, κάποιος αξιωματικός του Τσαρικού στρατού στην Βαλτική θάλασσα.

Αγιος Παΐσιος: Οσο προχωράει κανείς, τόσο περισσότερο βλέπει τις ελλείψεις του



Γροντα, πως βλπω τον εαυτ μου, κθε μρα γνομαι χειρτερη, τ θα γνη; 
–Κοταξε, ευλογημνη, υπρχουν τρα στδια.

Χριστιανέ, μη κοιμάσαι! Από σε ο κόσμος ζητεί φως, το άγιον φως του Χριστού. Αυτό θα διαλύσει τα πυκνά σκοτάδια της σημερινής ανθρωπότητος και θα σώση τον κόσμον.



*Πρέπει να το διαβάσετε – καταπληκτικό κείμενο-.. από φωνές που λείπουν τόσο πολύ σήμερα και τις έχουμε ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες εποχές, όπως ο Μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης.

Το Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αγουστίνου Καντιώτου (†)