Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Να διώχνει το σκοτάδι με το άναμμα ενός κεριού συμβούλευσε το νέο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης ο Αρχιεπίσκοπος


Να διώχνει το σκοτάδι με το άναμμα ενός κεριού συμβούλευσε το νέο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης ο Αρχιεπίσκοπος
«Η αγάπη του Χριστού και η Εκκλησία είναι η διέξοδος στις δυσκολίες της εποχής» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος Άρτης κ. Ιγνάτιος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβιῶν και Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Δράμας κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος, ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, αλλά και όσους τον στηρίζουν σε κάθε του βήμα και μιλώντας για την οικογένειά του τόνισε: «Ανατράφηκα σε μια οικογένεια που αγαπούσε πολύ τον Χριστό, αγαπούσε όμως πολύ και την πατρίδα. Οι πρόγονοί μου σήκωσαν στους ώμους τους την μοίρα του ελληνορθόδοξου Γένους μας, καταθέτοντας στο πολύτιμο ταμείο των θυσιών για την πατρίδα δύο μέλη τους, τα αδέρφια του προπάππου μου τα οποία θυσιάστηκαν κατά τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα.
Οι γονείς μου, πρόσφυγας Μικρασιάτης και Αρβανίτης ο πατέρας, εντόπια και Μοναστηριώτισσα Βλάχα η μητέρα, αγωνίστηκαν να με μεγαλώσουν με τις επιταγές του Γένους. Όλη σχεδόν η πονεμένη Ρωμιοσύνη περιπλανιόταν καθημερινά ανάμεσά μας στοιχειώνοντας τα όνειρά μας. Στο σπίτι μας γαλουχηθήκαμε με συναξάρια και με ηρωικά ανδραγαθήματα και είδαμε τους γονείς μας εγώ και τα δυο μου αδέρφια να δακρύζουν πολλές φορές όταν ψάλανε το «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» ή παιάνιζε ο εθνικός μας ύμνος. Γι αυτό πονούμε πολύ για τις πατρίδες που χάσαμε, τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και για την πατρίδα που έχουμε, για την Ελλάδα μας. Γι αυτό γινόμαστε θηρία όταν θίγουν την πίστη μας στον Χριστό και την αγάπη μας στην Ελλάδα».
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς το νέο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τόνισε: «Σήμερα σε καλεί ο Θεός να ανέβεις τις βαθμίδες και να αγγίξεις το θυσιαστήριο, για να λάβεις το μεγάλο βαθμό της Ιερωσύνης, την Αρχιερωσύνη. Ο Θεός ξέρει πότε εκλέγει τον καθένα και στους τρεις βαθμούς της Ιερωσύνης. Άλλοι δεχτήκαμε το μήνυμα αυτό ύστερα από αποτυχίες και δάκρυα, άλλοι σε ώρες χαράς, το μείζον όμως είναι η κλήση του Κυρίου και η απάντηση του προσκληθέντος.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και επεσήμανε πως «πάντοτε η ιερωσύνη και ιδιαίτερα η αρχιερωσύνη συναντά δυσκολίες στην πρακτική ζωή μέσα στην εκκλησιαστική πραγματικότητα. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η εικόνα, η πληροφόρηση, πράγματα τα οποία λαχταράει ο σημερινός άνθρωπος και θυσιάζει χρόνο ολόκληρο από τη ζωή του προσκολλημένος στην εικόνα η οποία φαντάζει και επιβάλλεται, στην πληροφόρηση που έχει δυστυχώς τη δύναμη να παρουσιάζει το κακό σαν καλό, την ασχήμια σαν ομορφιά, την αλήθεια σαν ψέμα και αυτός ο κόσμος παθαίνει σύγχυση, δυσκολεύεται. Αυτά είναι στα χέρια μας για εξυπηρέτηση μας δυσκολεύουν περισσότερο».
Μίλησε για την έλλειψη σεβασμού στο ανθρώπινο πρόσωπο και κάλεσε το νέο Μητροπολίτη να αγαπά τον Θεό με όλη του τη δύναμη, όπως είπε ο Κύριος, και τον άνθρωπο που είναι δίπλα του σαν τον εαυτό του και υπογράμμισε πως η αγάπη του Χριστού και η Εκκλησία δίνουν σήμερα την ελπίδα, την παρηγοριά και ένα αισιόδοξο μήνυμα.
«Πάντοτε να είσαι σταθερός. Αρχή και τέλος να είναι το θυσιαστήριο του Ιησού Χριστού, ακόμη και αν αυτοί που σήμερα σε χειροκροτήσουν αύριο σε λιθοβολήσουν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «οι δυσκολίες που θα έρθουν στη ζωή της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας θα είναι σκληρές και δύσκολες γιατί αυτές οι δυνάμεις που τότε λέγονταν Διαφωτισμός, σήμερα λέγονται με άλλα ονόματα και κρύβουν μέσα αυτό το μήνυμα το μισητό ότι δηλαδή «ο άλλος άνθρωπος είναι η κόλασή μου, η καταστροφή μου» δεν μπορούν να ακούσουν τη γλυκιά έκφραση του Οσίου Σεραφείμ ότι «ο άλλος άνθρωπος είναι ο παράδεισος, είναι η χαρά μου». Σε αυτόν τον κόσμος καλείσαι να αγωνιστείς. Δυσκολότερες θα είναι οι μέρες που θα έρθουν, αλλά δε πρέπει να φοβηθούμε, η νίκη θα είναι δική μας. Όποτε το σκοτάδι σε περικυκλώνει άναψε ένα κερί. Ακόμη και ένα μικρό κερί μπορεί να νικήσει το σκοτάδι».
Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος γεννήθηκε στη Μελίτη Φλωρίνης το 1969. Είναι γόνος προσφύγων Μικρασιατών, ενώ η οικογένειά του προσέφερε στην πατρίδα δύο θύματα κατά τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα.
Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Φλώρινα και εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., από την οποία αποφοίτησε το 1991 με τον βαθμο «ΑΡΙΣΤΑ».
Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στον τομέα της Πατερικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως της Κύπρου.
Εργάστηκε στο Κεντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. ως επιστημονικός συνεργάτης.
Το 1993 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης κυρό Αυγουστίνο (Καντιώτη). Από τον ίδιο έλαβε και το οφφίκο του Αρχιμανδρίτου.
Το 1997 διορίσθηκε, με πρόταση του Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου, ιεροκήρυξ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις πνευματικές ανάγκες της ευαισθήτου περιοχής της Μητροπόλεως Φλωρίνης.
Το 2000 διορίσθηκε από τον γέροντά του, Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης και ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης.
Το 2013 διορίσθηκε Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού «4Ε».
Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ομιλίες πνευματικού και εθνικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ασχολήθηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο πραγματοποιώντας παραγωγές εκπομπών, είναι συγγραφεύς βιβλίων πνευματικού και ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει σε τοπικά και διεθνή συνέδρια ως εισηγητής, αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες, έχει επιμεληθεί την έκδοση τιμητικών τόμων και λευκωμάτων και υπήρξε διευθυντής συντάξεως του Περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης «ΣΑΛΠΙΓΞ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου