Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η Ιερά Μονὴ Οσίου Γρηγορίου για τη Μεγάλη Σύνοδο



Με σημαντικότατο ομολογιακό κείμενό της η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος καταθέτοντας τις σκέψεις της πάνω στα θέματα της Μεγάλης Συνόδου.


Το κείμενο της Ιεράς Μονής είναι εκτενές και πλήρως κατοχυρωμένο. Στο σύντομο εδώ σχόλιό μας θα μεταφέρουμε μόνο λίγα αποσπάσματα από τις παρατηρήσεις του πάνω στο καίριο ζήτημα των σχέσεων της Ορθοδοξίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.
Πρωτίστως τονίζεται το γεγονός ότι «το κείμενο αυτό (σημ. το προσυμφωνημένο για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο) φαίνεται ότι συντάχθηκε με κάποια μονομέρεια. Αποτυπώνει την μία πλευρά των πραγμάτων.Περιγράφει τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον ετερόδοξο χριστιανικό κόσμο από την σκοπιά εκείνων των φορέων που τις διεκπεραίωσαν κατά τα πενήντα τελευταία χρόνια.

Όμως στην Εκκλησία υπάρχει και άλλη θεολογική άποψις των διαχριστιανικών σχε­σεων. Πανορθοδόξως καταξιωμένοι αρχιερείς, κληρικοί, μοναχοί, θεολόγοι (πανεπιστημιακοί και μη), το Άγιον Όρος και ο απλός λαός – ανάμεσά τους και αγιασμένοι άνθρωποι – έχουν εκφράσει εμπεριστατωμένα τις ισχυρές επιφυλάξεις τους για την μορφή των σχέσεων με τους ετεροδόξους που διατυπώνεται στο εν σχεδίω κείμενο, και για την θεολογία που υπόκειται αυτών των σχέσεων. Σύμφωνα με αυτή την άποψι, που πιστεύουμε ότι εκφράζει την Πίστι των Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων, το ως άνω σχέδιο κειμένου πρέπει να ξαναγραφή, για να εκφράση αυτή την Πίστι».

Στη συνέχεια ξεκαθαρίζεται το ζήτημα της αυτοσυνειδησίας της Ορθοδοξίας ως της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και τονίζεται ότι το προσυμφωνημένο κείμενο «αναφέρεται στις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Γι’ αυτό πρέπει να σημειώνεται σε τι διαφέρει η Ορθόδοξος Εκκλησία από αυτόν. Να λέγεται δηλαδή ότι οι εκκλησίες και ομολογίες του ετερόδοξου Χριστιανισμού δεν έχουν τους χαρακτήρες της Μιάς Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, έστω και αν αυτές πιστεύουν για τον εαυτό τους ότι τους έχουν. Η ενότης, η αγιότης, η καθολικότης και η αποστολικότης είναι αποκλειστικά ιδιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο περιορισμένος χώρος του σχολίου δεν μας επιτρέπει να παραθέσουμε περισσότερα από τις καίριες επισημάνσεις του θεολογικότατου κειμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Γρηγορίου. Ευχόμαστε παντως ο ορθοδοξότατος λόγος της να γίνει ακουστός από τους αρμοδίους, για να αναδειχθεί η Μεγάλη Σύνοδος όντως Ορθόδοξη, αληθινή και αγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου