Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Εκδημία ιερέως π. Νικολάου Παπακωνσταντίνου.



 Η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως μετά συγκινήσεως αναγγέλει την εκδημίαν προς Κύριον σε ηλικία 86 ετών του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Παπακωνσταντίνου, συνταξιούχου ιερέως και παλαιού προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, κατά την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015. Η κηδεία του μακαριστού π. Νικολάου θα τελεσθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως.

  
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο π. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε το 1929 στην Μηλιά Έβρου από τους γονείς του Βασίλειο και Σουλτάνα. Από τον Οκτώβριο του 1951 έως τον Ιανουάριο του 1954 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Παντρεύτηκε την Θεοδώρα Πορτοκαλά, δασκάλα, με την οποία απέκτησαν δύο τέκνα τον Βασίλειο και την Γεωργία.

Την Πρωτοχρονιά του 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Καβάλας από τον τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο και μετά από λίγες μέρες, στις 4 Ιανουαρίου, πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χρυσουπόλεως. Διορίσθηκε αμέσως προσωρινός εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγιάσματος Καβάλας, θέση την οποία διηκόνησε για 7 και πλέον έτη μέχρι την μετάθεσή του στον το 1966 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χρυσουπόλεως.

Τον Μάρτιο του 1967 πήρε απολυτήριο από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων για την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Αλεξανδρουπόλεως, από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ Καβύρη, ο οποίος τον χειροθέτησε με το οφφίκιο του Οικονόμου. Μετά από 2 έτη ο τότε Μητροπολίτης Κωνστάντιος Χρόνης τον μετέθεσε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως, όπου παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 1974. Τότε, ο άρτι αφιχθείς Μητροπολίτης Άνθιμος Ρούσσας (και νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης) τον μετέθεσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και τον όρισε Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού. Το 1978 πήρε πτυχίο από την Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και του απενεμήθη από τον Μητροπολίτη Άνθιμο το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Απριλίου 2000, μετά από 26 χρόνια ως εφημέριος και Πρόεδρος του Ε.Σ. του Μητροπολιτικού Ναού και 41 χρόνια ως εν ενεργεία ιερέας. Για την προσφορά του τιμήθηκε το 2001 με Ευεργετήριο Γράμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δοκιμασθηκε από την εκδημία της συζύγου του Θεοδώρας καθώς και του παιδιού του Βασιλείου.

Εκοιμήθη την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 σε ηλικία 86 ετών.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου