Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ο Πάπας στην Ελλάδα με πρόσχημα το προσφυγικό μαζί με Βαρθολομαίο-Γιατί δεν είναι τόσο απλή η επίσκεψη.



Ναι μεν αλλά στο αίτημα του Παπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την Ελλάδα απάντησε στη σημερινή συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.  Ναι δηλαδή στην επίσκεψη στη χώρα μας, αλλά ανεπίσημα και μόνο για λίγες ώρες σε κάποιο νησί-υποδοχέα προσφύγων, όπως η Λέσβος.


Η Εκκλησία της Ελλάδος με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να περιορίσει την επίσκεψη του ποντίφικα σε πεδίο ανθρωπιστικό προβάλλοντας το προσφυγικό ως μοναδικό αντικείμενο της επίσκεψης και για αυτό το λόγο προτίθεται να προσκαλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον οποίον ο κ. Φραγκίσκος πολλάκις έχει χαρακτηρίσει "αδελφό" να δώσει επίσης το παρών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά... Ο ποντίφικας δεν είναι μόνο επικεφαλής των Ρ/καθολικών ανά την υφήλιο, αλλά έχει και την ιδιότητα του αρχηγού κράτους. Είναι λοιπόν δυνατόν να βρεθεί ο αρχηγός του Βατικανού στην Ελλάδα και να μην συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία; Εδώ συναντήθηκε η Αντζελίνα Τζολί.... Ποιος θα υποδεχτεί τον Πάπα στη Λέσβο; Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος;

Επίσης, εδώ και μήνες εκκρεμεί ένα αίτημα του Δήμου Σύρου να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος το νησί για να τον τιμήσει. Είναι δυνατόν να βρεθεί ο Πάπας στην Ελλάδα και να μην επισκεφθεί νησιά όπου το ρ/καθολικό στοιχείο είναι έντονο;

Όλα αυτά τα ερωτήματα περιπλέκουν την υπόθεση και αναμένουμε εξελίξεις...Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου..

Αναλυτικά το ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Απρίλιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

  Κατά τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τα κάτωθι:
Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το Π.Σ.Ε. και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα, άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού.
Στον Μακαριώτατο μεταφέρθηκε η επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σκοπός της επισκέψεώς του, όπως υπογραμμίστηκε στον Μακαριώτατο, είναι η συμβολή του Πάπα στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου