Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Επιχειρείται από μερικούς Δεσποτάδες η κατάργηση του αυτοδιοικήτου των Ιερών Μονών.



Επιχειρείται από μερικούς Δεσποτάδες η κατάργηση του αυτοδιοικήτου των Ιερών Μονών με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων του ΣΤΕ δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα για τον μοναχισμό της Ελλαδικής Επικρατείας. 

Το γεγονός αυτό πρέπει να ανησυχήσει και να απασχολήσει πολύ σοβαρά τις Ιερές Μονές, τις Συνάξεις των Μοναχών, αλλά και το Άγιον Όρος γιατί έχει μετόχια, ενεργοποιώντας τους φιλομονάχους επισκόπους για να προβούν άμεσα σε δυναμική αποτελεσματική παρέμβαση. Το θέμα απαιτεί επαΐοντας και εγκρατείς νομικούς

Απόφ. Συμβουλίου Επικρατείας για τα Ηγουμενοσυμβούλια των Μοναστηριών (510/ 2015)
Νέα σημαντική Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ. 510/ 2015), έρχεται να προστατέψει και πάλι το θεσμό του αυτοδιοίκητου των κοινοβιακών μοναστικών Αδελφοτήτων, στην Εκκλησία Ελλάδος.

Το Δικαστήριο, απέρριψε διοικητική πράξη τοπικού Μητροπολίτη, που διόρισε προσωρινή «τριμελή διαχειριστική επιτροπή» και διέταξε τις μοναχές του κοινοβίου, να της παραδώσουν τη διαχείριση του μοναστηριού (!).

Το σκεπτικό της Απόφασης, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι:

«…η διοίκηση της Ιεράς Μονής ανήκει στο Ηγουμενοσυμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τη μοναστική αδελφότητα, χωρίς να χορηγείται στον επιχώριο Μητροπολίτη η εξουσία αντικατάστασης του Ηγουμενοσυμβουλίου με άλλο όργανο ή αποψίλωσης των α
ρμοδιοτήτων του».

Η νομολογία στην Απόφαση αυτή, του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, για κάθε επίδοξο «καταπατητή» κοινοβιακών θεσμικών κεκτημένων των μοναστικών Αδελφοτήτων, και συγκεκριμένα, προστατεύει τις αρμοδιότητες των Ηγουμενοσυμβουλίων που ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ από τις μοναστικές Αδελφότητες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου