Έχει βαθιές ρίζες το δέντρο της πίστεως στην Ελλάδα
Προσκύνημα χιλιάδων πιστών από όλη τη χώρα στο ιερό λείψανο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ
Του Διονύση Μακρή
Ο στενός δεσμός που υπάρχει μεταξύ του στρατευομένου Χριστιανού και του ουρανού και η συνδοξολογία ή συνομιλία ή συμπροσευχή με την εκεί θριαμβεύουσα Εκκλησία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού διατρανώνεται περίτρανα και με την προσκύνηση των ιερών λειψάνων. Η εκάστοτε επαφή του Χριστιανού με τους αγίους είτε μέσω της ανάγνωσης του βίου τους είτε μέσω της ευλαβικής προσέγγισης και προσκύνησης των μεστών ευλογίας και χάριτος ιερού λειψάνου τους προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στο μυστήριο της Εκκλησίας μας. Αποτελεί δε την καλύτερη μαρτυρία μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας της εποικοδομητικής για τη σωτηρία του ανθρώπου σχέσης ανάμεσα στην στρατευομένη και θριαμβεύουσα Εκκλησία. Ο ίδιος ο Χριστός μας άλλωστε εγκαινιάζει αυτή τη διαχρονική σχέση ουρανού και γης, Θεού και ανθρώπου όταν αναθέτει την αποστολή του ευαγγελισμού προς τους μαθητές του και δηλώνει πως θα είναι μαζί τους μέχρι και τη συντέλεια του κόσμου.
Είναι γνωστό άλλωστε πως το έλεος που αναβλύζει εκ των δικαίων αδελφών και φίλων του Κυρίου μας είτε βρίσκονται ακόμη στην εφήμερη τούτη ζωή είτε στην αιωνιότητα εμπεριέχει το θαύμα της εν Χριστώ βιωτής. Έτσι, στην αγία Ορθοδοξία μας τα ιερά λείψανα των αγίων αποτελούν το μεγάλο θησαυρό της. Η ένθερμη και ταπεινή προσέγγιση μάλιστα του πιστού στο θησαυροφυλάκιο αυτό της Εκκλησίας μας και η εναπόθεση αιτημάτων και πρεσβειών προσδίδει πάντα και την ανάλογη ανταμοιβή. Ο μισθός δε που λαμβάνει εκ της θαυμαστής αυτής προσεγγίσεως ο πιστός είναι άμεσα εξαρτώμενος από την πίστη και την αγάπη, την ταπείνωση και τη συντριβή της μετάνοιας του. Η αιμορροούσα λόγου χάρη είχε τόσο μεγάλη πίστη που αρκούσε απλά να ακουμπήσει το μανδύα του Κυρίου μας για να λάβει την ίαση.
Αυτή λοιπόν η διαχρονική αδιαμφισβήτητη αλήθεια, τούτο το ακλόνητο βίωμα του Ορθοδόξου έρχεται και πάλι να επαληθευτεί τούτες τις ημέρες. Τις ημέρες δηλαδή που τεμάχια ιερών λειψάνων μιας πραγματικά υψηλής αγίας προσωπικότητας της αιωνιότητας ο ρωσικής καταγωγής προστάτης της φτωχολογιάς Σεραφείμ του Σαρώφ βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πρωτοφανής- αναμενόμενη ωστόσο- προσέλκυση των Ελλήνων Ορθοδόξων έρχεται να επιβεβαιώσει τις βαθιές ρίζες της πίστεως μας. Και συνάμα έρχεται να διατρανώσει ότι το δέντρο της Ορθόδοξης πίστης μας στην ευλογημένη αυτή χώρα, παρά τον λυσσασμένο άνεμο της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας, παρά τα φαρμακερά βέλη των διαφόρων δοξασιών όχι μόνο αντέχει και ανθίσταται αλλά ήταν και συνεχίζει να είναι καρποφόρο. Τα κατά καιρούς άνθη του μάλιστα σκορπούν ευωδία σε ολάκερο τον πλανήτη.
Οι μεγάλες ουρές που δημιουργήθηκαν από πιστούς τόσο στο ναό του Αγίου Τρύφωνα, όσο και στο ναό της Παναγίας Σουμελά δείχνουν την επιστροφή της ελπίδας του κόσμου στη μόνη αξιόλογη πηγή της ζωής τον τριαδικό μας Θεό.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας
«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα σε έκταση και περιορισμένη σε πληθυσμό. Είναι όμως απεριόριστη σε γνήσιο πολιτισμό, είναι πλούσια σε πολυμορφική δημιουργία, είναι ανθεκτική στην ιστορία. Διαθέτει δοκιμασμένη παράδοση μακράς συνέχειας, ευλογημένης ισορροπίας, βαθειάς και σίγουρης θεολογίας.
Είναι ποτισμένη με αίμα μαρτύρων και ηρώων, με ιδρώτες αγωνιστών και ασκητών, με δάκρυα πονεμένων και μετανοούντων.
Είναι γεμάτη αγίους και προσκυνήματα, ιστορικούς ναούς και μοναστήρια, μνημεία και θαύματα. Έχει πολλή αλήθεια. Έχει τα πάντα.
Αυτό που της έλειπε ήταν ο Άγιος Σεραφείμ. Δεν είχε τέτοιου είδους άγιο. Τον γνώρισε όμως από τα βιβλία και τις χαρακτηριστικές εικόνες του και τον αγάπησε όσο πολύ λίγους αγίους. Μας χρειαζόταν και η προσκύνηση του λειψάνου του. Δεν μας αρκεί η σκέψη μας να ψηλαφεί τη μνήμη του. Θέλαμε τα χείλη μας να ακουμπήσουν στο τίμιο και αγιασμένο λείψανό του.
Κάποιοι από μας μπόρεσαν να ταξιδέψουν στον ευλογημένο τόπο σας με μοναδικό σκοπό να σκύψουν ευλαβικά στο σκήνωμά του. Αυτό όμως χρειαζόταν ολόκληρη η Ελλάδα να το κάνει. Και μάλιστα σήμερα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Σε αυτό βοήθησε η αγαπημένη Ρωσόφωνη κοινότητά μας. Μετέφεραν από τη Ρωσία τα έθιμα, την ευλάβεια και την πίστη τους ανόθευτα. Στη ζωή και στα πρόσωπά τους διακρίναμε την αδυναμία του σύγχρονου υλισμού και ορθολογισμού να συντρίψουν τον θησαυρό τους.
Τους θαυμάσαμε και συγκινηθήκαμε. Γιορτάσαμε μαζί τους και μαθητεύσαμε στον πλούτο τους. Και όταν πριν από έναμισυ χρόνο ζήτησαν τη μεσολάβησή μας για να έλθει το λείψανο του Αγίου Σεραφείμ υπακούσαμε στη δυνατή φωνή τους.
Σήμερα εσείς τη δική τους παράκληση, τη δική μας ανάγκη, την κάνετε δική σας φιλοτιμία. Σας παρακαλούμε, διαβιβάστε τις ευχαριστίες όλων μας προς το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλεξίου για το μεγάλο δώρο της ευλογίας αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.
Σας ευχαριστούμε ως Εκκλησία πολύ. Αυτήν δε την ευγνωμοσύνη μας δεν έχουμε άλλον τρόπο να την εκφράσουμε παρά από το να δανεισθούμε από τον Άγιο τον δικό του χαιρετισμό: «Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» και να επαναλάβουμε: «Χριστός Ανέστη, χαρά μας!» Τα λείψανα του Αγίου που μας φέρνετε αποτελούν απόδειξη της Αναστάσεως του Χριστού, της νίκης κατά του θανάτου.
Και η δική σας παρουσία αποτελεί έκφραση της μεγαλύτερης χαράς μας. Σας νοιώθουμε αδελφούς.
Καλώς ορίσατε στη χώρα μας. Δεχθείτε τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη όλων μας» είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος προσφωνώντας την πολυπληθή αποστολή των Ρώσων ιερωμένων που συνόδευσε το ιερό λείψανο.
Και πρόσθεσε: «Το σημερινό γεγονός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, αφού επικεντρώνει τόσο ενδιαφέρον και συγκεντρώνει τόσο κόσμο. Είναι διαπολιτισμικό γεγονός, αφού συντελεί στο να συναντηθούν δύο ιστορικοί λαοί μαζί, εκφράζοντας κάτι πολύ βαθύ και διαχρονικό, την πίστη και την αγάπη τους.
Είναι ιστορικό γεγονός, γιατί για πρώτη φορά ταξιδεύει έξω από τη χώρα του ο πιο κρυμμένος αλλά γνωστός άγιος, ο πιο μυστικός αλλά κοινωνικός όσιος, ο πιο έγκλειστος αλλά παγκόσμιος ασκητής και ποιμένας της Ρωσικής γης, το σύμβολο της Ρωσικής ταυτότητος και συνειδήσεως.
Κυρίως όμως είναι πνευματικό γεγονός, γιατί στην αγιοτόκο χώρα μας μεταφέρεται με περίσσευμα πίστης και αγάπης Ρώσων αδελφών το τίμιο και χαριτόβρυτο υπόλειμμα μιας γεμάτης θεϊκή δύναμη παρουσίας, μιας ισχυρής υπογράμμισης του ανθρώπινου μεγαλείου, μιας πειστικής απόδειξης της ένωσης του ανθρώπου με τον Θεό, της αγάπης για όλο τον κόσμο.
Μας φέρνετε τον άγιο σας, την αγάπη σας, την πίστη σας, τη χάρι και ευλογία του, την ευκαιρία της μεταξύ μας κοινωνίας, τη δυνατότητα να βιώσουμε την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, στην πλέον κατάλληλη για την πνευματική ζωή της πατρίδας μας στιγμή.
Μας προσφέρετε ανάσα πίστεως, αφορμή αφύπνισης, υπόμνηση του προορισμού μας. Θαυμάζουμε τη δύναμη του Θεού επάνω σας, το ασύλληπτο θαύμα Του, ύστερα από τα εβδομήντα χρόνια του διωγμού της Εκκλησίας σας.
Θέλουμε πρωτίστως να σας καλωσορίσουμε στην ευγενή και ιστορική χώρα μας. Θα αγκαλιάσουμε, μαζί με τον άγιο, όσο φιλόξενα μπορούμε, και τη δική σας παραμονή».
Στον κατάμεστο ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνος κυριαρχούσε η κατάνυξη και η προσευχή. Προηγουμένως η επιβλητική πομπή που ξεκίνησε από την οδό Μαραθώνος με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, προσέδιδε τις ανάλογες τιμές στον υψηλό προσκεκλημένο του ουρανού ενώ διαχέετο στην ατμόσφαιρα ως ακλόνητη πίστη η προσδοκία της μεγάλης ευλογίας για την Ελλάδα μας.
Της μεγαλειώδους πομπής προπορεύονταν αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, η εικόνα του Αγίου από τη Ρωσία, 300 ιερείς και ακολουθούσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος με το ιερό Λείψανο συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμά κ. Γεώργιο.
Στον ναό προσφώνησε ο Μητροπολίτης Νικόλαος και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης αντιφώνησε δε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.
Το βράδυ της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου τελέσθηκε παμμοναστική αγρυπνία στον κατάμεστο από κληρικούς, μοναχές και πιστούς ναό του Αγίου Τρύφωνος.
Το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λει¬τουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, στην οποία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθη¬νών Ιερώνυμος, συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεωργίου.
Αντιπροσωπευτικά από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδος συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (Θράκη), Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων (Μακεδονία), Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος (Ήπειρος), Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος (Θεσσαλία), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (Στερεά Ελλάδα), Νέας Σμύρνης Συμεών (Αττική), Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος (Πελοπόννησος), Κερκύρας και Παξών Νεκτάριος (Ιόνια Νησιά), Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραὶμ (Νησιά Αιγαίου), Ιερα¬πύτνης και Σητείας Ευγένιος (Κρήτη) και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στη σλαβονική και ελληνική με τη συμμετοχή της Ρωσικής χορωδίας του Ιδρύματος του Αγίου Σεραφείμ και Βυζαντινού χορού υπό τη διεύθυνση του κ. Κ. Αγγελίδη.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Κυριακής παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέϋ Βδόβιν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντι¬στρά¬τη¬γος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Υπαρ¬χηγός του Λιμενικού Σώματος Αντι¬ναύ¬αρχος Αθανάσιος Μπούσιος, βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δήμαρχοι κ.ά.
Η συμμετοχή του κόσμου στο προσκύνημα είναι εντυπωσιακή. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν περάσει περισσότεροι από 20.000 να προσκυνήσουν, αριθμός που διπλασιάστηκε κατά τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν. Καθημερινά τελούνται ακολουθίες, παρακλήσεις, αγρυπνίες. Ενορίες με λεωφορεία προσέρχονται από όλη την Ελλάδα να προσκυνήσουν το Λείψανο του μεγάλου Αγίου που για πρώτη φορά εξέρχεται από τη Ρωσία.
Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., το τίμιο λείψανο μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, οπότε και 20μελής αποστολή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς Γεώργιο θα το παραλάβει για να το μεταφέρει πίσω στη Ρωσία.
Συντάκτης: Δ.ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο στενός δεσμός που υπάρχει μεταξύ του στρατευομένου Χριστιανού και του ουρανού και η συνδοξολογία ή συνομιλία ή συμπροσευχή με την εκεί θριαμβεύουσα Εκκλησία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού διατρανώνεται περίτρανα και με την προσκύνηση των ιερών λειψάνων. Η εκάστοτε επαφή του Χριστιανού με τους αγίους είτε μέσω της ανάγνωσης του βίου τους είτε μέσω της ευλαβικής προσέγγισης και προσκύνησης των μεστών ευλογίας και χάριτος ιερού λειψάνου τους προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στο μυστήριο της Εκκλησίας μας. Αποτελεί δε την καλύτερη μαρτυρία μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας της εποικοδομητικής για τη σωτηρία του ανθρώπου σχέσης ανάμεσα στην στρατευομένη και θριαμβεύουσα Εκκλησία. Ο ίδιος ο Χριστός μας άλλωστε εγκαινιάζει αυτή τη διαχρονική σχέση ουρανού και γης, Θεού και ανθρώπου όταν αναθέτει την αποστολή του ευαγγελισμού προς τους μαθητές του και δηλώνει πως θα είναι μαζί τους μέχρι και τη συντέλεια του κόσμου.
Είναι γνωστό άλλωστε πως το έλεος που αναβλύζει εκ των δικαίων αδελφών και φίλων του Κυρίου μας είτε βρίσκονται ακόμη στην εφήμερη τούτη ζωή είτε στην αιωνιότητα εμπεριέχει το θαύμα της εν Χριστώ βιωτής. Έτσι, στην αγία Ορθοδοξία μας τα ιερά λείψανα των αγίων αποτελούν το μεγάλο θησαυρό της. Η ένθερμη και ταπεινή προσέγγιση μάλιστα του πιστού στο θησαυροφυλάκιο αυτό της Εκκλησίας μας και η εναπόθεση αιτημάτων και πρεσβειών προσδίδει πάντα και την ανάλογη ανταμοιβή. Ο μισθός δε που λαμβάνει εκ της θαυμαστής αυτής προσεγγίσεως ο πιστός είναι άμεσα εξαρτώμενος από την πίστη και την αγάπη, την ταπείνωση και τη συντριβή της μετάνοιας του. Η αιμορροούσα λόγου χάρη είχε τόσο μεγάλη πίστη που αρκούσε απλά να ακουμπήσει το μανδύα του Κυρίου μας για να λάβει την ίαση.
Αυτή λοιπόν η διαχρονική αδιαμφισβήτητη αλήθεια, τούτο το ακλόνητο βίωμα του Ορθοδόξου έρχεται και πάλι να επαληθευτεί τούτες τις ημέρες. Τις ημέρες δηλαδή που τεμάχια ιερών λειψάνων μιας πραγματικά υψηλής αγίας προσωπικότητας της αιωνιότητας ο ρωσικής καταγωγής προστάτης της φτωχολογιάς Σεραφείμ του Σαρώφ βρίσκονται στην Ελλάδα. Η πρωτοφανής- αναμενόμενη ωστόσο- προσέλκυση των Ελλήνων Ορθοδόξων έρχεται να επιβεβαιώσει τις βαθιές ρίζες της πίστεως μας. Και συνάμα έρχεται να διατρανώσει ότι το δέντρο της Ορθόδοξης πίστης μας στην ευλογημένη αυτή χώρα, παρά τον λυσσασμένο άνεμο της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας, παρά τα φαρμακερά βέλη των διαφόρων δοξασιών όχι μόνο αντέχει και ανθίσταται αλλά ήταν και συνεχίζει να είναι καρποφόρο. Τα κατά καιρούς άνθη του μάλιστα σκορπούν ευωδία σε ολάκερο τον πλανήτη.
Οι μεγάλες ουρές που δημιουργήθηκαν από πιστούς τόσο στο ναό του Αγίου Τρύφωνα, όσο και στο ναό της Παναγίας Σουμελά δείχνουν την επιστροφή της ελπίδας του κόσμου στη μόνη αξιόλογη πηγή της ζωής τον τριαδικό μας Θεό.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας
«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα σε έκταση και περιορισμένη σε πληθυσμό. Είναι όμως απεριόριστη σε γνήσιο πολιτισμό, είναι πλούσια σε πολυμορφική δημιουργία, είναι ανθεκτική στην ιστορία. Διαθέτει δοκιμασμένη παράδοση μακράς συνέχειας, ευλογημένης ισορροπίας, βαθειάς και σίγουρης θεολογίας.
Είναι ποτισμένη με αίμα μαρτύρων και ηρώων, με ιδρώτες αγωνιστών και ασκητών, με δάκρυα πονεμένων και μετανοούντων.
Είναι γεμάτη αγίους και προσκυνήματα, ιστορικούς ναούς και μοναστήρια, μνημεία και θαύματα. Έχει πολλή αλήθεια. Έχει τα πάντα.
Αυτό που της έλειπε ήταν ο Άγιος Σεραφείμ. Δεν είχε τέτοιου είδους άγιο. Τον γνώρισε όμως από τα βιβλία και τις χαρακτηριστικές εικόνες του και τον αγάπησε όσο πολύ λίγους αγίους. Μας χρειαζόταν και η προσκύνηση του λειψάνου του. Δεν μας αρκεί η σκέψη μας να ψηλαφεί τη μνήμη του. Θέλαμε τα χείλη μας να ακουμπήσουν στο τίμιο και αγιασμένο λείψανό του.
Κάποιοι από μας μπόρεσαν να ταξιδέψουν στον ευλογημένο τόπο σας με μοναδικό σκοπό να σκύψουν ευλαβικά στο σκήνωμά του. Αυτό όμως χρειαζόταν ολόκληρη η Ελλάδα να το κάνει. Και μάλιστα σήμερα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Σε αυτό βοήθησε η αγαπημένη Ρωσόφωνη κοινότητά μας. Μετέφεραν από τη Ρωσία τα έθιμα, την ευλάβεια και την πίστη τους ανόθευτα. Στη ζωή και στα πρόσωπά τους διακρίναμε την αδυναμία του σύγχρονου υλισμού και ορθολογισμού να συντρίψουν τον θησαυρό τους.
Τους θαυμάσαμε και συγκινηθήκαμε. Γιορτάσαμε μαζί τους και μαθητεύσαμε στον πλούτο τους. Και όταν πριν από έναμισυ χρόνο ζήτησαν τη μεσολάβησή μας για να έλθει το λείψανο του Αγίου Σεραφείμ υπακούσαμε στη δυνατή φωνή τους.
Σήμερα εσείς τη δική τους παράκληση, τη δική μας ανάγκη, την κάνετε δική σας φιλοτιμία. Σας παρακαλούμε, διαβιβάστε τις ευχαριστίες όλων μας προς το σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλεξίου για το μεγάλο δώρο της ευλογίας αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.
Σας ευχαριστούμε ως Εκκλησία πολύ. Αυτήν δε την ευγνωμοσύνη μας δεν έχουμε άλλον τρόπο να την εκφράσουμε παρά από το να δανεισθούμε από τον Άγιο τον δικό του χαιρετισμό: «Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» και να επαναλάβουμε: «Χριστός Ανέστη, χαρά μας!» Τα λείψανα του Αγίου που μας φέρνετε αποτελούν απόδειξη της Αναστάσεως του Χριστού, της νίκης κατά του θανάτου.
Και η δική σας παρουσία αποτελεί έκφραση της μεγαλύτερης χαράς μας. Σας νοιώθουμε αδελφούς.
Καλώς ορίσατε στη χώρα μας. Δεχθείτε τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη όλων μας» είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος προσφωνώντας την πολυπληθή αποστολή των Ρώσων ιερωμένων που συνόδευσε το ιερό λείψανο.
Και πρόσθεσε: «Το σημερινό γεγονός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός, αφού επικεντρώνει τόσο ενδιαφέρον και συγκεντρώνει τόσο κόσμο. Είναι διαπολιτισμικό γεγονός, αφού συντελεί στο να συναντηθούν δύο ιστορικοί λαοί μαζί, εκφράζοντας κάτι πολύ βαθύ και διαχρονικό, την πίστη και την αγάπη τους.
Είναι ιστορικό γεγονός, γιατί για πρώτη φορά ταξιδεύει έξω από τη χώρα του ο πιο κρυμμένος αλλά γνωστός άγιος, ο πιο μυστικός αλλά κοινωνικός όσιος, ο πιο έγκλειστος αλλά παγκόσμιος ασκητής και ποιμένας της Ρωσικής γης, το σύμβολο της Ρωσικής ταυτότητος και συνειδήσεως.
Κυρίως όμως είναι πνευματικό γεγονός, γιατί στην αγιοτόκο χώρα μας μεταφέρεται με περίσσευμα πίστης και αγάπης Ρώσων αδελφών το τίμιο και χαριτόβρυτο υπόλειμμα μιας γεμάτης θεϊκή δύναμη παρουσίας, μιας ισχυρής υπογράμμισης του ανθρώπινου μεγαλείου, μιας πειστικής απόδειξης της ένωσης του ανθρώπου με τον Θεό, της αγάπης για όλο τον κόσμο.
Μας φέρνετε τον άγιο σας, την αγάπη σας, την πίστη σας, τη χάρι και ευλογία του, την ευκαιρία της μεταξύ μας κοινωνίας, τη δυνατότητα να βιώσουμε την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, στην πλέον κατάλληλη για την πνευματική ζωή της πατρίδας μας στιγμή.
Μας προσφέρετε ανάσα πίστεως, αφορμή αφύπνισης, υπόμνηση του προορισμού μας. Θαυμάζουμε τη δύναμη του Θεού επάνω σας, το ασύλληπτο θαύμα Του, ύστερα από τα εβδομήντα χρόνια του διωγμού της Εκκλησίας σας.
Θέλουμε πρωτίστως να σας καλωσορίσουμε στην ευγενή και ιστορική χώρα μας. Θα αγκαλιάσουμε, μαζί με τον άγιο, όσο φιλόξενα μπορούμε, και τη δική σας παραμονή».
Στον κατάμεστο ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνος κυριαρχούσε η κατάνυξη και η προσευχή. Προηγουμένως η επιβλητική πομπή που ξεκίνησε από την οδό Μαραθώνος με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, προσέδιδε τις ανάλογες τιμές στον υψηλό προσκεκλημένο του ουρανού ενώ διαχέετο στην ατμόσφαιρα ως ακλόνητη πίστη η προσδοκία της μεγάλης ευλογίας για την Ελλάδα μας.
Της μεγαλειώδους πομπής προπορεύονταν αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, η εικόνα του Αγίου από τη Ρωσία, 300 ιερείς και ακολουθούσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος με το ιερό Λείψανο συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμά κ. Γεώργιο.
Στον ναό προσφώνησε ο Μητροπολίτης Νικόλαος και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης αντιφώνησε δε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.
Το βράδυ της Παρασκευής 3 Οκτωβρίου τελέσθηκε παμμοναστική αγρυπνία στον κατάμεστο από κληρικούς, μοναχές και πιστούς ναό του Αγίου Τρύφωνος.
Το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λει¬τουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, στην οποία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθη¬νών Ιερώνυμος, συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς κ. Γεωργίου.
Αντιπροσωπευτικά από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδος συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (Θράκη), Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων (Μακεδονία), Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος (Ήπειρος), Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος (Θεσσαλία), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς (Στερεά Ελλάδα), Νέας Σμύρνης Συμεών (Αττική), Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος (Πελοπόννησος), Κερκύρας και Παξών Νεκτάριος (Ιόνια Νησιά), Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραὶμ (Νησιά Αιγαίου), Ιερα¬πύτνης και Σητείας Ευγένιος (Κρήτη) και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στη σλαβονική και ελληνική με τη συμμετοχή της Ρωσικής χορωδίας του Ιδρύματος του Αγίου Σεραφείμ και Βυζαντινού χορού υπό τη διεύθυνση του κ. Κ. Αγγελίδη.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Κυριακής παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέϋ Βδόβιν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντι¬στρά¬τη¬γος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Υπαρ¬χηγός του Λιμενικού Σώματος Αντι¬ναύ¬αρχος Αθανάσιος Μπούσιος, βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δήμαρχοι κ.ά.
Η συμμετοχή του κόσμου στο προσκύνημα είναι εντυπωσιακή. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν περάσει περισσότεροι από 20.000 να προσκυνήσουν, αριθμός που διπλασιάστηκε κατά τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν. Καθημερινά τελούνται ακολουθίες, παρακλήσεις, αγρυπνίες. Ενορίες με λεωφορεία προσέρχονται από όλη την Ελλάδα να προσκυνήσουν το Λείψανο του μεγάλου Αγίου που για πρώτη φορά εξέρχεται από τη Ρωσία.
Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., το τίμιο λείψανο μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά Αχαρνών, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, οπότε και 20μελής αποστολή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς Γεώργιο θα το παραλάβει για να το μεταφέρει πίσω στη Ρωσία.
Συντάκτης: Δ.ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου